Syakir Gani :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 2 December 2011

abahh :(

heyy moks , aku kat kampung nie . so aku banyak giler mase untuk update blog aku yang agak semakk nie . 
terus kepada cerita je yerr ?
pagi tadi maa suroh aku pergi kedai ,
so mase kat kuanter nie ,
ade sepasang suami isteri nie ,
tua sangat dahh ,
baru balik kebun ,
baju capukk je , 
kotor sane kotor sini ,
pakcik tu beli beras ,
dengan helmet dekat kepale lagi ,
muka pakcik nie suramm je ,
lepas scan beras tu ,
akk kuanter tu cakap ,
rm22.50 cik ,
duit kat tangan acik tu mase tu ade rm17 jee .
that mean die tak cukup duit ,
sayu je acik tu rabe poket die ,
dalam plastik buruk die simpan rm100 ,
die siap ikat dengan getahh lagi duit tu ,
die bagi akk kuanter tu ,
mase nak bagi tu isteri die tahan ,
'jangan bagi bang , ni dduit yuran along '
acik tu jawab ' takpelah awak , mgu nie kite tahan selere sikit ye '
pehh mase tu , air mate aku berlinang linang tahan dari keluar ,
acik tu keluar dari kedai ,
naik motor buruk , capuk je .
aku bayar barang mak ,
terus masuk kete , berhingus hingus hidung aku ,
sedihhnya lahh aku tengok acik tu ,
sampai sanggup kene ikat perut semate mate nak bagi anak makan ,
nak bagi anak pelajarann . 
mase tu mula aku terpikir KALAUULAHH itu abahh aku :(
senang senang je aku mintak kerete sebijik ,
motor bagai , beli broadband , abah bayar bulan bulan , tukar kasut tiap bulan , seluar baju baru tiap minggu , tapi abahh ? abah sanggup tahan lapar nak beli kan itu semua .
aku percaya , ramai lagi kat luar tu macam aku nie jugak .
tak ramai yang nak kumpul duit beli kan hadiah hari lahir abahh macam mana korang berabis untuk BF or GF sendiri ,
tak ramai yang sanggup lap kan muntah abah bile abahh sakit demam sikit ,
tak ramai yang nak berkorban untuk abah sendiri paling tak mesti keluar perkataan nie ' menyusahkan aku je orang tua nie '
tak ramai yang n ak hulur RM50 sebulan  duit beras abahh ,
tak ramai yang ingat abahh setiap langkah ,
tak ramai yang nak peluk cium abah kuat kuat alasan ' malu , dah besar '
tak ramai yang nak suap kan abah makan bile abah dah tak larat nanti ,
tak ramai yang nak uruskan jenazah abah sebab masing masingg tak reti ,
tak ramai yang nak usung jenazah abah sebab kami jalil bahh :( ,

tapi abah ?
abahh mmg garang , sebab abah tak nak tunjuk yang abahh sayang anak dia ,
abahh mmg tegas , sebab abah nak anak dia belajar pandai pandai ,
abah tak pandai nak tidurkan kita macam mak buat ,
abah tak pandai nak masak sedap sedap macam mak masak ,
abah tak pandai nak gosok kan baju kita ,
tapi abah sangup ganti nyawa dia untuk kita ,
sanggup tak makan asal kita kenyang ,
sanggup tak tukar baju asal kita cantik ,
sanggup susah asal kita puas hati :(
sanggup sakit sebab nak kita sedapp .

p/s ; aku tak perli sesape atau tujukan ini untuk sesiapa . ni untuk saya dan saya . peringatan untuk semua , siape ade ayah , jage lahh elok elok . entry untuk couple korang panjang bela , untuk ayah sendiri cukup dia tahu yang kita sayang dia . bile aku nampak pakcik td . aku tahu yang kasih sayang seorang ayah tu mmg tiada batasnya . hargai lah mereka selagi mereka hidup , event die tak besar kan kita , penah buad slah ngn kita , tapi die tetap seorang ayahh . ayah yang wujud untuk mengwujudkan kita , if mereka dah takde pon , doakan roh mereka aman dan dicucuri rahmat sesungguhhnya perkara kedua yang dibawa oleh seorang ayah kekubur ialah 'doa yang soleh dan solehah'



nahh sikit gambar persedap rasa :P



sayangg abahh !



adek mintakk ampun ye bahh :'(


bukan main sedihh lagi aku -.-


raya pertama :D



air mata adek iklas :')





6 comments:

  1. salam...terima kasih banyak2 tok post yg ni..mmg berkesan n InsyaAllah jd iktibar n pedoman utk semua ...

    ReplyDelete
  2. huh!!! sentap bca ni..
    tissue plizz..huh~~~

    ReplyDelete
  3. sama sama faiz , saya tak lah tujukan untuk sesape . sekadar munasabah diri dan orang lain :')

    ReplyDelete
  4. tia ; nahh kite bagi segulung . ambik nie tisu tandas :')

    ReplyDelete
  5. great entry dear! Menitis air mata.tibe2 rindu kat arwah ayah :)

    ReplyDelete
  6. tiqa ; sabar la sayang . Allah lgi syg kan dia :(

    ReplyDelete