Syakir Gani :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, 16 January 2012

cube die tu abahh kau !

hey ? hai :) tengok tajuk aku tu ? macam marah ke kan ?
idokk le . takde niat pon nak marah . cume aku emosi sikit .
guys , kat sini aku takde niat untuk berpolitik atau ape ,
aku tahu kalau aku cakap sikit kang , korang melenting .
sebab kite semua tak sebulu ,
tak bersependapat kan ?
tapi aku nak kau , yerr kau laa . haa kau yang tengah bace tu . yerr KAUUU ! bukan orang lainn ,
ape kate kau , duduk kejapp . duduk diamm diaammm ,
pergi tempat sunyi ,
sambil layan lagu fynn jamal -puisi buat ayahanda tu ,
kau bace nie ,
aku tak suruh buat bende lain pong , 
kau bace je dohh ,
bace dgn hati ,
hati yang bersihh ,
suci kan minda kau ,
dan bace nie ,
lepas tu fikir ,
fikir jeee !!


diaaa ......
dia nie la orang kutuk ,
cuba dia nie abah kau ! 
ayah kau ! papa kau ! abi kau !
ayah kau nie kutuk satu malaysia ,
orang bakar gambar ayah kau ,
orang hina ayah kau ,
orang pukul ayah kau ,
orang telanjang kan ayah kau ,

guysss ,
letak kan dia sebagai ayah kau , sekejap je .
tak lama ,
nak pergi super market ngn kau pon tak boleh ,
sebab takut orang sekeliling hendik hina .


korangg ,
cuba lelap kan mata kejap ,
nenek korang sakit , tenat ,
mak kepada ayah kauu tu,
sakit nya nenek korang meraung raung orang tua tu panggil nama ayah kau ,
tapi ayah kau kat mana ?
ayah kau dalam penjara tu ,
sampai ke hari perkuburan nenek kau ,
sampai ke hujung nyawa nenek kau ,
sampai ke ayat terakhir nenek kau seru name ayah kau ,
tapi mana ayah kau ? 
ayah kau dalam penjara ,
yang kau sendiri tak tahu ape sebab nya ,
sampai ke liang lahat nenek kau ,
ayah kau datang dengan polis ,
naik kerete polis ,
tangan bergari ,
bebb ! tu ayah kau ,
tengok betul betul muke orang tua tu ,
ayah kau datang bergari ,
lemah longlai langkah dia ,
sayu muka ayah kau datangg ,
ayah kau melutut depan kubur ,
sambil menangis cakap ' mak , ampun kan saya , saya tak mampu nak jenguk mak masa mak sakit '
'sampai nafas mak terakhir pon , saya tak mampu nak tengok mak '
kau sebagai anak kat sebelah buat ape ?
tengok je ayah kau macam tu ?


korang ,
hari ni hari bertuah kau dapat ijazah ,
segulung ijazah yang ditunggu tunggu oleh mak ayah kau ,
pengorbanan ayah kau dulu sekolah kan kau dari kecik ,
sampai sekarang akhirnya kau dah balas :')
dalam hati kau terdetik ' ayahh tengok nie , akak /abang bawak nie untuk ayahh'
berkobar kobar korang masa hari convo tu , 
dengan harapan besar ayah kau ade untuk tengok kejayaan kau atas pentas tu ,
sebalik nya diumum kan name kau ,
hanya kau lihat mak kau je kat bawah ,
sambil kesat air mata ,
sambil menangis teresak esak tengok kau kat pentas tu ,
turun pentas kau lari pergi kaat mak kau ,
'mak kenape nie ?'
'ayah nak sangat tengok kakak hari nie , tapi ayah sakit kat hospital , ayah kene pukul dengan polis , jum nak kita tunjuk nie kat ayah '
sampai je korang kat hospital ,
tengok ayah kau !
tengok ayah kau tu ,
tu yang terbaring tu ,
yang terbaring berbalut leher die ,
ayah kau tu patah tengkuk ,
ayah kau tu kene terajang dengan polis ,
ni ayah kau ! orang yang marah nyamuk sebab gigit kau ,
orang yang hari hari bagi kau duit belanje pergi sekolah ,
orang yang buaiyan kan kau kecik dulu ,
orang yang kau sayang beb ! yer orang yang kau sayang ,
berlari kau pergi ke katil dia ,
lemah ayah tengok kau .
pelahan kau bisik kat telinge ayah 
'ayah , ini ijazah kakak , akk bawak nie untuk ayah '
'kakak sayang ayah ? '
'sayang yahh , sayang sangat '
'kakak janji ngn ayah , walau ape pon jadi , akk teruskan hidup , walaupon ayah takde lagi yer nak ? '
berlinang linag air mate ayah kau ,
sambil kucup dahi kau ,
die bisik 'ayah pon sayang akk '
nie orang yang usapa pipi kau sekrang nie ,
die ayahh kau ,
ayahh kau laaa ,
yang menangis nie ayah kau ,
yang tak mampu untuk melihat kau trime ijazah nie ayah kau .


pagi tu ,
ayah sekali lagii dituduh dengan tuduhan tak berakal ,
kau , mak dan adik beradik lain semua solat jemaah ,
angkat tangan kepada tuhan berdoa ,
'yaAllah yaTuhan ku , seandai nya ayah bersalah , hukum lah dia ,
dan seadainya sebaliknya , kau laknati la kemungkaran nya '
kau dan adik lain , seolah olah berpakat supaya ayah tak bangun ,
supaya ayah tak sedar akan hari nie hari perbicaraan nya ,
mak awal pagi lagi dah bangun ,
lemah setiap langkah mak ,
sayu mak buat sarapan untuk kali terakhirnya buat ayah ,
ayah bangun , solat dan mandi ,
terpandangn kau dan adik beradik kau disudut rumah ,
semacam mahu mengurung menutup pintu untuk ayah keluar ,
selesai sarapan , ayah pegang tangan mak ,
mak tengok mate ayahh ,
ayah cakap ' Allah akan tolong kita'
mak tak tahan sebak ,
mak lepas kan tangan ayah ,
dipaling nya muka tanda taknak ayah tahu mak sedih
ayah cium sorang sorang anak ayah , 
kau dan adik kau rasa mcm itu kucupan terakhir ayah ,
kau gengam tangan ayah ,
kau hantar kan die kemakhamah ,
mak rebah lemah dibahu kau ,
dan kau pura pura kuat untuk hadapi sebarang kemungkinan ,
dan dalam fikiran kau cume 'lindungi ayah yaALLAH'
segala persiapan terkahir untuk ayah kau dah sediakan ,
kau sekeluarga tahu akan jatuh hukum nya ayah nt sampai kapan bilenya ,
yang arif melafazkan 'dengan ini , mahkamah mengumumkan tertuduh didapati tidak bersalah '
meremangmang segala bulu roma ,
laju nafas kau terhingap hingap,
semacam laju segala darah kau berjalan ,
'yaAllah , aku tahu kau dipihak yang benar ,trime kaseh yaAllah '


yerrr ini ayah kau ,
letak kan kejap ,
sekejap je weyyhh ,
haa ni mak kau ,
rasa kan ape anak anak die rasa ,
rasakan ape mereka buat ,
sekejap je korang ,
aku tak kate kau kene sokong die ke apa ,
aku nak kau rasa ape anak die rasa bile family kene macam nie .
aku nak kau tahu sakit tak tengok ayah sendiri kau kene mcm nie ?
kawan kawan kau hina ayah kau ? rasa beb , rasa sendiri :')
kau tahu sakit nya nt :(

p/s ; cerita ini , diubah sedikit sebanyak bagi tidak menampakkan keadaan sebenar ,
tidak niat untuk memburukan sesiapa dan sesungguhnya yang baik itu datang dari ALLAH dan yang buruk itu datang dari kita sendiri :') renunggkan kawann 





2 comments:

  1. BUKAN UNTUK BERPOLITIK?
    "jika saiful bukhari itu ialah abang kau, adik lelaki kau, pakcik kau, ayah kau, boyfriend kau, tak pun BAKAL SUAMI kau,apa pula perasaan kau?"
    Nak pula kau tengok abang kau, adik lelaki kau, pakcik kau, ayah kau, boyfriend kau, tak pun BAKAL SUAMI kau,tu di perkotak katikkan dan di jadikan nafsu seks?? jika benar anwar ibrahim tak bersalah, kenapa hakim mengatakan bahawa Si Anwar Brahim ni tidak melakukan angkat sumpah di hdpn al-Quran? "BERANI KERANA BENAR & TAKUT KERANA SALAH." Usah berpolitik, kamu pun berasal drpd keluarga peneroka, kerajaan yg bg ayah kamu masuk peneroka. JANGAN LUPA DARATAN.tq.

    ReplyDelete
  2. mahkamah yang jatuh kan anwar dibebaskan sebab didapati tak bersalah , dan berdasar selidikan mahkamah sendiri tak dapat pengesan doc dari kes tu , kalau dia tak kene hukum dunia , kat akhirat ade hukum hudud .
    saya memang seorang wanita kampung , anak FELDA lagi tu , tapi bukak mate awak , tanah tu hak rakyat , takde kene mengene pon lah dengan kerajaan awak tu . abis kalau rakyat tak duduk ? nak suruk kak ros buat shopping mall besar besar kat situ , rakyat lagi duduk pulau ? cam tu ? adehhh ! tak suka entry nie , tak payah cmnt . saya tak suruh awak pandang pon dalam sudut politik padang dalam sudut KEPERIMANUSIAN . okee ? :) bye byee . assalamualaikumm

    ReplyDelete